Holdtype: Tilvænning Reje

Aldersgruppe: 3-6 år

Sted: Silkeborg Højskole og Svømmecenter Nordvest, det lille bassin.

Forudsætning: Tilvænning Reje er for børn der ikke fortrolige med vand og som ikke har gået til svømning før eller som mangler forskellige færdigheder før end de kan rykke op på Rejeholdet. Holdet foregår i det lille bassin og er uden forældre i vandet.

Holdbeskrivelse

På Tilvænning Reje er der ca. 15 svømmere, hvor der er tilknyttet én instruktør samt en hjælpeinstruktør. Undervisningen varer i 30 minutter inkl. navneopråbning og beskeder på kanten. En undervisning vil typisk være bygget op omkring forskellige øvelser og aktiviteter, hvor børnene bevæger sig fra kant til kant. De sidste 3-6 minutter af hver undervisningsgang vil typisk bestå af ’frileg’, således at børnene selv får mulighed for at udforske det våde element samt socialisere sig med de andre børn og instruktørerne.

I undervisningen bliver der startet blidt ud ved at børnene går på bunden, men fokus er på, at skifte til vandret position hvor børnene svømmer og ikke rører bunden. Som forældre må I dog ikke forvente, at jeres børn kommer til at svømme før omkring 4 års alderen. Fokusset vil være på vandtilvænning således, at svømmerne bliver trygge og efterfølgende kan lære at svømme forskellige stilarter.

Undervisningen vil i høj grad være præget af legende aktiviteter, da det først og fremmest skal være sjovt at gå til svømning.

Målsætning

 • At svømmeren bliver klar til at gå på Rejeholdet
 • At børnene generelt bliver trygge ved vandet
 • At børnene bliver trygge ved at ligge i vandet og flyde på ryggen. I første omgang med hjælp, og senere på egen hånd (Afhænger af alder og motorisk udvikling)
 • At børnene bliver trygge ved at få vand i hovedet og have hovedet under vand
 • At børnene bliver trygge ved at hoppe i vandet fra kanten
 • At børnene lærer at holde balancen i vandet
 • At børnene lærer at begå sig i vandet uden at røre bunden
 • At børnene lærer at svømme med strakte ben både på ryg og mave
 • At børnene lærer at svømme crawl i en meget grovmotorisk form
 • At børnene introduceres til en meget grovmotorisk udgave af rygcrawl.

På alle Tilvænningshold skal svømmeren opfylde 13 selvredningstrin før end de kan rykkes over i svømmeskolen. Ved sæsonafslutning vil instruktøren uddele diplomer til alle svømmere der har gennemført selvredningstrinene og tage en snak med dem og deres forældre om hvilket hold de skal på næste sæson. Hvis man starter som ung svømmer vil man typisk skulle gå på holdet mere end et år.

DE 13 SELVREDNINGSTRIN

 1. Kend bassinet
 2. Vand i ansigtet
 3. Ansigtet i vandet
 4. Hovedet under vand
 5. Vejrholdning
 6. Vandet kan bære
 7. Mave til ryg
 8. Liggende til stående
 9. Grib bassinkant og redskab
 10. Selvredningshop
 11. Flyde og glide på mave og ryg
 12. Fremdrift på mave og ryg
 13. Vand til land og redskab

Yderlige kommentar

Det kan være en fordel, at svømmerne tager et håndklæde omkring sig efter de har været i bad således, at de ikke begynder at fryse inden undervisningen går i gang.

Har jeres barn langt hår, er det en stor fordel at sætte det op med en elastik, således at det ikke er forstyrrende for deres svømning.

Hvis man starter som ung svømmer på dette hold, vil man typisk gå på holdet i 2 år. Hvis man derimod er 4 år er der større sandsynlighed for, at oprykningen til Reje sker efter 1 år. Det er selvfølgelig vejledende og individuelt.

Tilmelding